Meteen naar de inhoud

Waarom vechtsport goed voor je is (volgens onderzoekers)

  “Wax on, wax off.” Herinner je je die iconische woorden uit Karate Kid? De film biedt een inkijkje in de wereld van martial arts. Interessant om te weten: wetenschappers hebben ontdekt dat martial arts niet alleen een leuke hobby zijn, maar ook aanzienlijk positieve effecten hebben op je gemoedstoestand en sociale interacties. Laten we samen eens inzoomen op de verschillende voordelen van martial arts.

  Lees verder ↓

  Wax on, Wax off

  Voordat we dieper ingaan op het wetenschappelijk onderzoek, gaan we eerst even terug naar Karate Kid. Het verhaal van Daniel LaRusso, die via martial arts training onder leiding van Mr. Miyagi zijn eigen kracht ontdekt. Naast dat het een vermakelijk verhaal is, illustreert de film ook belangrijke levenslessen die ook in het echte leven gelden. De trainingsmomenten, de mentorrelatie en de persoonlijke groei van Daniel laten zien wat wetenschappers hebben geconstateerd in de wereld van martial arts en hoe het invloed heeft op onze emotionele gezondheid.

  De voordelen van martial arts volgens onderzoekers

  1. Bevordering van welzijn: Onderzoek door Fong, Tsang en Chung (2014) suggereert dat regelmatige deelname aan martial arts een gunstige invloed heeft op het verminderen van gevoelens van depressie en angst. Fysieke activiteit en de vrijlating van feel-good neurotransmitters zoals endorfines en serotonine spelen hierbij een belangrijke rol.

  2. Toename van zelfvertrouwen: Het onderzoek van Trulson (1986) heeft aangetoond dat martial arts een positieve invloed hebben op het zelfvertrouwen, vooral bij adolescenten. Naarmate je nieuwe vaardigheden aanleert en verbetert, groeit je zelfvertrouwen, wat niet alleen tijdens de training, maar ook daarbuiten voelbaar is.

  3. Aanscherping van discipline: Martial arts benadrukken discipline als een cruciale factor. Het onderzoek van Steenbergen, Sell en Heming (2019) laat zien dat martial arts helpen om zelfregulatie en gedragscontrole te ontwikkelen. Dit kan je helpen om betere beslissingen te nemen en emoties effectiever te beheren.

  4. Opbouw van mentale veerkracht: De uitdagingen binnen martial arts kunnen bijdragen aan een sterkere mentale veerkracht. Onderzoekers Chiodo, Anderson en Freeman (2018) merken op dat doorzettingsvermogen bij martial arts kan leiden tot verbeterde veerkracht en effectieve stressmanagementvaardigheden.

  5. Verbeterde focus en balans: Het meditatieve aspect van martial arts kan een positieve invloed hebben op cognitieve functies en mentale helderheid. Wang en Liu (2014) wijzen erop dat martial arts beoefening de geest kan versterken en bijdragen aan stressvermindering.

  6. Sociale verbinding: Martial arts bieden vaak de mogelijkheid om deel uit te maken van een gemeenschap. Onderzoek door Allen, Kredlow en Mahtani (2017) onthult dat martial arts beoefening kan leiden tot sterkere sociale banden en een gevoel van verbondenheid.

  Voel je beter en sterker

  Net zoals Karate Kid laat zien dat martial arts kunnen leiden tot persoonlijke groei, tonen wetenschappers aan dat deze discipline daadwerkelijk positieve invloeden heeft. Het gaat niet alleen om coole moves; het gaat om je beter voelen, mentaal sterker worden en effectiever omgaan met uitdagingen. Dus, of je nu al bekend bent met martial arts of gewoon nieuwsgierig bent, doe mee met een van onze trainingen in martial arts. Het is in het echt nog leuker (en nuttiger) dan in de film!

  Ga ervoor!

  Ben je klaar om jezelf uit te dagen en je kracht te ontdekken? Schrijf je vandaag nog in voor onze lessen en ontdek hoe zelfverdediging je leven kan veranderen. Samen gaan we aan de slag, verleggen we grenzen en werken we aan een sterkere en zelfverzekerde versie van jou!

  Contact

  info@powerfulness.nl
  06 83 52 86 39
  KVK 67234178

  Lessen vinden plaats in sociaal cultureel centrum De Mattelier, Mattelierstraat 19 in Groenlo.

   Inschrijven voor:

   Leeftijdsgroep: